Blog

Használt ingatlan vagy új építés ?

2024-03-21

Az otthonunk, életünk legnagyobb és legfontosabb befektetése. 

Egészen más szempontokat kell figyelembe venni egy használt ingatlan vásárlásnál mint egy új építésnél.  

 

A legtöbben ma is újszerű vagy felújított otthonokat keresnek.. ez egy teljesen érthető kényelmi motiváció, mert így nem kell a felújítással, szakemberek keresésével bajlódni és félni a kiszolgáltatottságtól. Az azonnal költözhető sok esetben berendezett otthonok a legkelendőbbek. Ezért van óriási térnyerése a homestaging-nek is. Ezek az otthonok jellemzően vetekednek az új építéssel árszínvonalban. 

 

A használt ingatlan esetében kiemelten figyelni kell a tulajdonviszonyokra, a műszaki karbantartottságára, esetleges felújítási, átalakítási költségekre. Össze kell hangolni a jelenlegi tulajdonos továbblépési igényeit mind finanszírozásban mind időben. Ebben az esetben nem kell feltétlenül további anyagi ráfordítással számolni a beépített bútorok tekintetében, ilyen például a konyha gépesítéssel is, mely általában az ingatlan részét képezi. Használt ingatlan vásárlásánál figyelnünk kell az energetikai tanúsítvány meglétére, annak besorolására. De kérhetünk érintésvédelmi felülvizsgálatot is, míg egy új építés esetében ezek automatikusan rendelkezésre állnak. Míg egy használt ingatlan esetében akkor járunk el körültekintően ha kérünk független hozzáértő segítséget vásárlás előtt, addig az új építésnél biztosak lehetünk benne, hogy ideális esetben műszaki ellenőr veszi át az építkezést bizonyos fázisokban, így csökkentve a későbbi kellemetlenség lehetőségét.  

 

Sokaknak azonban nagyobb biztonságot jelent, hogy a használt ingatlan vásárlása esetén minimalizálják a nem várt meglepetések kockázatát, mert gyaníthatóan ami hiba keletkezett azt már az előző tulajdonos-(ok) orvosolták.  

 

Míg az új építésű esetében sokszor adottak a szerződéses feltételek. Persze ebben az esetben sem mindegy, hogy nagyobb, lakóparki beruházásról van-e szó… Itt sok esetben egyoldalúbbak a szerződések és kiszolgáltatottabbak a vásárlók, míg a kisberuházók rugalmasabbak. 

 

Kisebb építőknél beleférhetnek az egyedi módosítási igények, míg nagyobb lakóparkoknál ez kivitelezhetetlen. Éppen ezért sokan keresik a családi házas-ikerházas beruházásokat mert ezekben sokkal reálisabb az igazi álomotthon kivitelezése saját ízlés alapján, mert a burkolatok, a szaniterek de még a belső ajtókat és a válaszfalakat is variálhatjuk. 

 

A legfontosabb mind eladó-mind vevő szempontjából a jogbiztonság mely hatékony ügymenetet biztosít,ehhez mindenféleképpen ingatlanos szakjogász segítségét vegyük igénybe és értsük, hogy nem minden ügyvéd ért feltétlenül az ingatlanok adásvételéhez. Talán a legjobb hasonlat, hogy nem egy ortopéd sebész segítségét kérjük szájsebészeti beavatkozáshoz sem, még akkor sem ha alapképzésük hasonló, a szakosodásuk azonban nagyon nem mindegy és számtalan esetben találkozunk olyan kellemetlen szituációkkal amelyek komoly bizalmi problémákat okoznak sokszor feleslegesen. 

 

Bármilyen furcsán is hangzik de egy jó ingatlanos és egy jó ügyvéd csökkenti a drága jogi hibákból eredő költségeket és időt, energiát spórol a feleknek. Ezekből van a legkevesebb. 

 

Az ügyfelek egyedi élethelyzetét veszi figyelembe mindkét szakember ideális esetben és személyre szabott tanácsadást nyújt. 

 

Tudják kezelni és mediálni a vitás helyzeteket, komplexitásában kezelni és optimális esetekben elérni a win-win szituációkat, akár több lépcsős eladások esetében.

Egy jó ingatlanos folyamatosan képezi magát és a sokszor változó jogszabályi környezetben is otthonosan mozog az ügyfél maximális biztonsága érdekében. A jó ingatlanost nem a holnap jutaléka motiválja, hanem az ügyfél elégedettségből generálódott ajánlások.  

 

Egy ingatlanirodától ma már alap elvárás az ügyfelek részéről, hogy az adott területen kis túlzással minden fűszálat ismerjenek. A telkek beépítési lehetőségeitől kezdve, a területen ismerős építésztől, megbízható kivitelezőkig az aktuális piaci árakon át, az energetikus szakértőtől az érintésvédelmi felülvizsgálatig. De az értékbecslőtől az aktuális állami támogatásokig mindennel naprakésznek kell lenni, miközben a szolgáltatás oldalon szép hirdetéseket, profi fotókkal, virtuális sétával,igény esetén drónfelvételekkel kiegészítve minőségi hirdetésekkel érdemes dolgozni, alap elvárásként és nulladik lépésként pedig a jogi alapfogalmak és ismeretek elengedhetetlenek. Miután érezzük a súlyát az aktuális élethelyzeteknek, így igyekszünk nagyon odafigyelni, hogy melyik problémára melyik szakembert ajánljuk, mert a nap végén mégiscsak az elégedett ügyfelekből lesznek a tovább ajánlások.  


 

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése