Blog

Miért??? Költői kérdés… részben, gondolatébresztés.

2024-05-13
Hogyan juthat el oda egy komplett társadalom, hogy a világ legtermészetesebb dolga kikerülni, megkerülni, átverni, semmibe venni egy komplett szakmát? Persze ez ugyan úgy általánosítás, mint ahogy az is általánosítás, hogy az összes ingatlanos átver és nem csinál semmit csak zsebreteszi a jutalékot.

Kedves Emberek,

 

Elhiszem, hogy rengeteg embernek van keserű tapasztalata az ingatlanosokkal. Sajnos jómagam is több rossz példával találkozom, mint jóval. Ez két alapvető hibára vezethető vissza. Az első, hogy nincs igazán alsó belépési küszöb meghatározva sok piaci szereplő esetében, nem kötik szakképzettséghez a munkavállalást, tehát jöhet bárki ingatlanosnak, akinek több foga van, mint füle, vagy jó esetben legalább érettségivel rendelkezik. A másik probléma, hogy nincs központi szabályozás arra vonatkozóan, hogy mi a jogszerű és mi a nem jogszerű egy megbízási szerződés tartalma esetében és az emberek hiteles információk hiányában tájékozatlanok annak megkötésekor és nem figyelnek arra, (nem tudják) hogy mit írnak alá.

Ez a két probléma az, ami évtizedek óta a gyökere az ingatlanos szakma megítélésének.

 

Első megállapítás:

 

 Nincs mindenkinek szüksége ingatlanosra! Tényleg nincs! Bárki, aki szép fotókat készít, rendet tesz és kitakarít, nagyjából jól „lövi” be az ingatlana értékét és minden gond nélkül képes face to face konfrontálódni a vevőjelöltekkel, miközben ideje is engedi, hogy random időpontokban rendelkezésre álljon és mutassa az ingatlant, (valamint végtelen türelme van az ingatlanosokkal beszélgetni nap mint nap) neki lehet, hogy nincs szüksége erre a szolgáltatásra. Kihagytam, hogy tulajdonosunknak tudnia kell érzelemmentesen kommunikálnia az otthonáról. Azok, akik úgy érzik, hogy ezen készségek és képességek összesége bennük megvan, ők szokták valóban sikeresen értékesíteni az otthonukat. A jogi alapvetéseket és egyéb kötelezettségeket melyek egy ilyen folyamattal járnak, út közben megtanulják.

 

Második megállapítás:

 

Sokakból ezek a készségek ordítóan hiányoznak, mégsem kérnek segítséget. Inkább buknak milliókat, mert általánosítanak és/vagy rossz tapasztalataik vannak.

Gondolom abban egyetérthetünk, hogy minden szakmában vannak kóklerek és ügyeskedők, ugyanakkor azért, mert rossz tapasztalatom van - a példa kedvéért - egy burkolóval, azért még ki van burkolva a fürdőszobám, mert addig kutattam, amíg nem találtam olyat, aki szépen megcsinálja nekem.

 

Harmadik megállapítás:

 

Sajnos valóban a szakma krémje szerint is kb. a kollégák 60-70%-a nem úgy dolgozik ahogy az elvárható lenne. Sokan teszik fel a kérdést, hogy honnan tudhatja, hogy ki a jó és ki nem? Jó kérdés. Nézzük, hogyan szűrheted le, hogy kivel érdemes beszélgetned:

 

1, Felveszi a telefont (Vagy visszahív).  Rengetegen panaszkodnak, hogy nem is érik utol az ingatlanost amikor telefonálnak, mely jelenség teljes egészében érthetetlen azok számára, akik ténylegesen ebből élnek.

 

2, Ha felveszi a telefont akkor tisztában van azzal, hogy mit hirdet. Tud mondani olyan információt is, ami nincs a hirdetésben és tudja az aktuális igényekhez igazítani a további történéseket. Értem mindezt arra, hogy például nem mindenáron megmutatni szeretné az ingatlant, ha már telefonban kiderül, hogy valamely oknál fogva ez biztosan nem lesz jó megoldás az érdeklődő számára.

 

3, Érti a piacot, érti az igényeimet és olyan ajánlatot küld, ami valóban releváns lehet az elképzeléseimhez képest. A jó szakember azt is elmondja, hogy ha az igényeim nem találkoznak az aktuális piaci körülmények között a lehetőségeimmel. Ha tulajdonosként keresem a megfelelő szakembert, akkor a közös értékesítési stratégia kidolgozása, valódi partnerségben működés kell legyen az alap elvárás. Ne az alapján hozzak döntést, hogy azt mondja, amit hallani akarok. SŐT! A korrekt árazás, értékmeghatározás a legtöbb esetben inkább nem tetszik a tulajdonosoknak. MIÉRT? Mert nem tudunk nem érzelmi alapon hozzáállni a saját otthonunkhoz.

 

Azzal valószínű mindenki egyetért, hogy mindannyiunk számára a legfontosabb a mai világban az IDŐ. Tisztelnünk kell egymás idejét, munkáját, élethelyzetét és befektetett energiáját.

 

Éppen ettől olyan lélekölő amikor azon kevesek közé tartozik az ember, aki érti, tudja, szolgáltat és szolgál ügyfeleket, mégis folyamatosan azzal szembesül, hogy sokkal többen próbálják megkerülni és átverni, mint ami egy normális értékrenddel rendelkező társadalomban elfogadható lenne. A kezdő MIÉRT? erről szól elsősorban. Amikor eljutunk odáig, hogy minimális kellemetlenség sincs már az ügyfélben és face to face az arcodba mondja, hogy 3x csengettem be idáig, de sajnos nem voltak itthon… elkeserítő. Ezer és egy ilyen példát tudnék sorolni.

 

Tudom, hogy 90% úgy gondolja, hogy így nagyobbat alkuszik, vagy csak megspórolja az ingatlanos jutalékot, ugyanakkor azok a tulajdonosok, akik tisztában vannak a saját „Miértjeikkel”, azok nem véletlenül szeretnék közvetítőn keresztül értékesíteni ingatlanjukat.

 

Negyedik megállapítás:

 

Ameddig vannak olyan honfitársaink, akiknek szemmel láthatóan és élethelyzetből, vagy időhiányból vagy bármi másból adódóan szükségük van ingatlanosra, addig erre a szakmára szükség van, ezt kár lenne vitatni.

Ezen a ponton jutunk el odáig, hogy a pozitív tapasztalattal rendelkező ügyfelek… Ti Hol Vagytok? Ti miért nem léptek ki a fényre? Biztos vagyok benne, hogy nagyon, de nagyon, de nagyon sokan vagytok! Nálunk is számtalan ilyen boldog és elégedett ügyfél volt, van és lesz is az évek során.

 

Ők vajon miért nem írják le a pozitív tapasztalatot? Miért van sokkal inkább hírértéke a negatív tapasztalásnak? (Költői kérdés megintcsak… )

 

Egy szakma nevében kérlek téged, akinek volt kellemes meglepetése is ingatlanossal…. Kérlek kommentelj, írj, szólj hozzá!

 

4, Az igazán jó ingatlanost onnan ismered meg, hogy Ő dolgozik helyetted és gyakorlatilag a hirdetéstől, a megtekintések menedzselésén át, az ártárgyalástól a vételi ajánlatig, a jogi megfeleléseken át, mindent levesz a válladról és képviseli az érdekeidet. Így lehetsz a teljes folyamat alatt biztonságban! Ha mindezt a szolgáltatást „apró betűk” nélkül, korrekt árakon, széles támogatói háttérrel kapod meg, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó kezekben vagy.

Teremtsünk együtt értéket az ingatlanpiacon!

 

Be My Client   

                                                                                                                                     

 Keszler Anna -  Be My Home Ingatlaniroda

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése