Blog

Szikrázó napfény, szivárvány és séta a naplementében?

2023-07-12
Na, az, azért mégsem! De lassan és biztosan emelkedő tendenciát érezhetünk az érdeklődések számában.

Folyamatosan érezzük a késztetést, hogy jelentkezzünk újra és újra, mert tisztázni kell a fejekben a média sokszor egymásnak ellentmondó információit.

 

Az érdeklődések számában érezhető, hogy lassan, de biztosan visszatérünk a normalitás talajára. Több okot is láthatunk. Egyrészt sokan kivártak az utóbbi hónapokban a bizonytalan gazdasági környezet és a tavalyi évhez képest irreálisan magasnak tűnő hitelkamatok láttán, ugyanakkor a bejelentés a családtámogatási rendszer átalakításáról, ezeket a „kivárókat” is visszatereli a piacra még az idei évben, vérmes reményeink szerint.

Ahogy az lenni szokott az első pár nap a bejelentést követően izgalmasan telt, most mindenki szokja a gondolatot, tájékozódik és egyeztet, hogyan tudhat még idén a CSOK rendszerhez kapcsolódóan minden lehetőséget kihasználni, és az igazi roham szeptembertől várható, reméljük év végéig.

 

Az, hogy mire számítunk jövőre, a jóslás kategóriájába esik, főleg, hogy egyelőre nem látjuk, a családtámogatási rendszert hogyan alakítják át, az viszont elmondható, hogy a piac nagy része lélegzet visszafojtva várja a konkrétumokat.

 

Ahogy előző blogbejegyzésünkben már említettük, számíthatunk kormányzati beavatkozásra, úgy biztosak lehetünk benne, hogy ez a tényező meghatározza az év második felét, és az átalakítás függvényében a jövő évet is. Lehet azon szomorkodni, hogy nem teljesen egészséges a piac, hogy ilyen mértékben van kiszolgáltatva az állami döntéseknek, de amíg az infláció és a hitelkamatok nem rendeződnek, addig az a szomorú hírünk, hogy a jelenlegi árérzékenység ki fog tartani és látható, hogy az érdeklődők sokkal körültekintőbben hozzák meg döntéseiket, mint az utóbbi években.

 

Az ingatlanok árazása is megér egy külön bekezdést, mert mondhatni, hogy egyre több kategóriában szakad a piac. Egyre jobban elkülönül a realitás, és a változatlanul valamiféle homokba dugott fej stratégiát követők által túlértékelt otthonok kínálata. Tisztázni kellene a fejekben a motivációt, és ha „nem kenyérre kell” és a „nekünk nem sürgős”, valamint az „ennyi pénzre van szükségünk, mert amit kinéztünk is ennyibe kerül” gondolatok, sajnos az értékesítéshez kevésnek bizonyulnak, ugyanakkor fárasztják a hirdetéseket, és látszólag részei a túlkínálatnak, holott ez csak egy döntés kérdése kellene, hogy legyen: „akkor most mégsem adjuk el, mert nem lehet annyit kapni az ingatlanért, amit mi gondoltunk.”

Szakmai szemmel ambivalens érzéseket keltve nézzük a kínálatot. 150 millió forintért is meg lehet kapni azt a típust, kategóriát, amit 250 millió forintért, ehhez csak kellő körültekintés és türelem kell vevői oldalon.

 

Reméljük ez egy átmeneti állapot és rendeződik a tényleges kínálat, mert valóban érzékelhetően elindultak az árak, és több kategóriában (panelek például) már a csökkenő tendencia kézzel fogható. Sajnos a portfolio.hu 2023. május 29-ei cikke tűnik realitásnak és mérvadónak, mely Futó Péter tollából született, miszerint a következő egy évben számíthatunk egy reálértéken vett – szegmenstől függően – 20-30% árcsökkenésre, ami nem a kínálati árakban, hanem az inflációval összeadott értékveszteséggel együtt értendő értékcsökkenést jelent. Ebben a korrekcióban az az izgalmas, hogy mindezt a Portfolio az MNB adataiból kiindulva, egy éven belül realizálódni látja, míg ugyanez a 30% reálérték-csökkenés 2008. és 2014. között, 6 év alatt ment végbe.

 

Beigazolódni látszik a kínálati árakban és az átlagos alku emelkedő mértékében is a Portfolio elemzése.

Keszler Anna 2023.07.12.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése