Blog

Egy friss konferencia élménnyel gazdagabban

2023-10-10
Hetek óta gondolkozom azon...

Nos, nem sok újdonság, talán csak egy más szemszög, más nézőpont.

Az Ingatlan.com mondhatni most már, hogy éves konferenciáján előadottak erőteljesebb szubjektív megélést adtak, mint bármely ezt megelőző hasonló jellegű rendezvény. Határozott érzésem, megélésem volt, hogy mindegyik előadót megkérték, igyekezzenek pozitív képet festeni ebben a kevéssé szívderítő piaci helyzetben… hmm… Ebből azért többünknek volt olyan érzése, hogy akkor még nagyobb a probléma, mint amit a kivetített grafikonokon látunk, de hisz ezt érzékeljük is, nap mint nap.

Nagyjából kimondható, hogy 40-50%-os visszaeséssel megérkezett a ”gödör aljára” az érdeklődések darabszáma. Ebből kijelenthető, hogy a 8 000, +-200 darabszámú havi tranzakció országosan a piac természetes mozgását jelzi, mely a 90%-os arányú magántulajdonnak köszönhető.

Érdekes volt a kontraszt a 2022-es rendezvénnyel és az ott mutatott grafikonokkal, melyek 2024-re határozott és erőteljes felpattanást jeleztek. Most ehhez képest a szelíd visszafogottság volt inkább jellemző az előadók prezentációin. Enyhe emelkedést prognosztizálva a 2023-as piaci számokhoz képest.

Amit még határozottan kiemelnék, mert ambivalens érzéseket ébresztett ismét, az az MNB előadás és közvetlen utána a Gazdasági Minisztérium előadása volt, mely szervezetek céljainak ellentmondásai az ingatlanpiaci szereplők számára talán még szembetűnőbb, mint ha csak az egyik vagy csak a másik előadását hallgattuk volna. Ugye a hírekből talán már egyértelműen leszűrte a nagyérdemű is, hogy vagy gazdaságot élénkítünk, vagy inflációt csökkentünk. A kettő együtt nehezen elképzelhető.

Egy dolog azonban biztosnak tűnik; nehéz lesz a piac a következő évben még biztosan és talán a 2025 hozhat változást, ehhez azonban szükség lenne a társadalom biztonságérzetét növelni, határozott lépésekkel a hosszú távú tervezhetőség érzésével, mely az utóbbi egy évben sajnos messze nem volt jellemző. Amíg nincs biztonság, tervezhetőség, tiszta és egyértelmű szabályozás, akár rezsi témakörben, akár az új CSOK vagy CSOK Plusz szabályok ki-, illetve bevezetésével, az infláció alakulásával, addig marad a bizonytalanság, mely nem kedvez sem a hitelpiacnak, sem az ingatlanpiacnak és ez által az összes kapcsolódó iparágnak sem.

Íme, nézzünk bele együtt az üveggömbünkbe; Stagnáló, korrigáló árak, reálérték csökkenés, nagyobb mértékű alkuk és kínálati piac. Ez vár ránk a következő egy évben is és reményeink szerint 2025 lesz az az év, amikor reálisan visszatérhet a piac lendülete.

Az Ingatlant kereső vásárlóknak jelezném: Egyrészt nincs már rossz pozíció a beszállásra, másrészt, ha még idén tervez, nézzen utána, hogy CSOK jogosult-e, mert tapasztalataink alapján sokan nem tudják, hogy igenis beleférnek 40 év fölött is, és ha gyermeke 25 év alatti és még nappali tagozaton tanul, akkor, ha még siet, beleszaladhat az illetékmentesség és akár új építés esetén, az 5%-os Áfa kedvezménybe!

Ami mindig biztos! Ingatlanba fektetni mindig jó üzlet, még ha most átmenetileg korrigál is a piac!


Eladók esetében tanácsolni tudom továbbra is, hogy ingatlanuk reális értékének megbecsüléséhez, profi hirdetéshez (mely egy kínálati piacon kiemelten fontos) és a biztonságos továbblépéshez időben és térben, mindenképp kérjenek segítséget. Állunk rendelkezésre.

Keszler Anna 2023.10.10.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése