Blog

Mit is várunk '24-től ?

2024-01-02
Sikerekben, de főleg egészségben gazdag Új Évet Kívánunk Mindenkinek!

A mai blogbejegyzés arról szól, hogy mit is várunk 2024-től?

 

Ahogy olvassuk a különböző elemzéseket és a piaci szereplők várakozásait, láthatjuk, hogy hétről hétre javulnak az előjelzések.

Amit most kimondhatunk, hogy egy 3-5%-os áremelkedés az, ami prognosztizálható bizonyos ingatlan kategóriákban.

 

A kifejezetten borús 2023-as év után az ősszel bejelentett CSOK PLUSZ ’24-es bevezetése rendesen felkavarta a piacot és sokan döntöttek úgy, hogy még igyekeznek kihasználni a CSOK adta lehetőségeket és sokan voltak, akik ezt az utolsó pillanatokra hagyták, de reméljük mindenkinek sikerült időben beadnia az igényléshez szükséges dokumentációt.

 

Amit a CSOK PLUSZ bevezetésétől várhatunk, az országosan a szakértők egybehangzó véleménye szerint nagyságrendileg 10-15 ezer plusz tranzakció, mely a jövőben csak azok számára nyújt kamattámogatott hitel lehetőséget, akik új gyermeket vállalnak. Ebben az esetben a 15-30-50M ft-os 3%-os hitelek még a fővárosi ingatlanárak mellett is szabad szemmel is jól látható kedvezményt nyújtanak, így a várakozások szerint, azok is piacra lépnek, akik eddig csak barátkoztak egy, vagy akár több gyermek vállalásán, illetve akik az utóbbi 1-1.5 évben a magas kamatok és sokszor kiszámíthatatlan környezeti változások miatt inkább kivártak.

 

A mi tanácsunk az ő számukra, hogy ne tévessze meg őket a „nagyobb” ingatlan kínálat, mert a jó minőségű ingatlanok, reálisan árazva ezen a piacon is a fehér holló kategóriába tartoznak.

 

Az áremelkedés bizonyosan azokat az ingatlan kategóriákat fogja érinteni leginkább, melyek az új CSOK PLUSZ kategóriába sorolhatóak de a banki hitelezési folyamatok is gyorsabb tempóban fordulnak a lélektani 6%-os kamatok alá, mint ahogyan azt prognosztizálták. A kamatplafon bevezetésével igazi verseny indult és indul a bankok között az ügyfelekért, így várhatóan a második negyedévtől már a legtöbb bankfiókban elérhető lesz a 6% alatti hitel. A Bankmonitor legújabb elemzésében már most is elérhető az Erste, illetve a K&H Bankok esetében a 6% alatti hitelkamatot nyújtó termékek, így valószínűsíthető, hogy a továbbiakban is folytatódik a tendencia és egyre többen csatlakoznak majd a hasonló konstrukciók bevezetéséhez.  

 

Nehéz év áll azok mögött, akik több mint 6 hónapja igyekeznek az ingatlanjaikat értékesíteni, mert a reálérték csökkenés egyértelmű, így nem hibáztatható senki, aki kitartja az árát az ingatlanjának, ugyanakkor az eleve sokszor túlárazott portéka mára már „elfáradt” a hirdetési oldalakon, így változatlanul jobb alkupozícióban lesznek a vásárlók, feltételezve, hogy az eladói oldalon is megérkezik a tényleges motiváció. Azzal, hogy a hirdetés „elfáradt”, azzal valószínű, hogy a tényleges piaci érték alatt fog elkelni az ingatlan és ahogy ezt már több bejegyzésünkben is jeleztük pont ezért fontos a jó szakember általi, jó árazási stratégia kidolgozása közösen, hogy belátható időn belül és reális ár-érték arányban találjanak gazdára az ingatlanok, mely folyamat a piac minden résztvevője számára egy nagyon fontos kritérium kellene, hogy legyen.

 

Őszinte kíváncsisággal, változatlan energiával és lendülettel várjuk az új évet, az új és régi ügyfeleket egyaránt, akik szeretnék biztonságban tudni magukat és legnagyobb értéküket az értékesítés teljes folyamata alatt. Szeretettel várjuk az új otthont kereső ügyfeleket is, akiket igyekszünk a legjobb tudásunk szerint kiszolgálni.

 

2024-ben is! Biztonság, Bizalom, BeMyHome

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése