+36 (20) 334 6639

bemyhome@bemyhome.hu

HungarianHungarian
Helyzetjelentés az ingatlanpiacról

Helyzetjelentés az ingatlanpiacról

Mi, akik az ingatlanszakmában dolgozunk, nagyjából június eleje óta érezzük a lassulást, legalábbis érdeklődői oldalon. Ezt persze a tulajdonosaink csak közel fél év csúszással realizálják. Egyre nagyobb a kínálat szinte az összes lakóingatlan kategóriában, ennek pedig egyenes következménye, hogy egy-egy ingatlant időben is tovább tart értékesíteni, illetve egyre hangsúlyosabb a szakmai hozzáértés az árazás tekintetében.

Nagyon nem mindegy, hogyan árazunk. Meg kell, hogy jegyezzem, aki több, mint 5 éve dolgozik ebben a szakmában, nem biztos, hogy telesírja most a párnáját a piac lassulása láttán. Az utóbbi években az árazás egy kész rémálom volt! Mert „a szomszéd 10 millával többért adta el”, „próbáljuk meg, hátha találunk egy madarat”, és a tapasztalat nem egy esetben igazolta vissza a madarak repkedését, márpedig minden annyit ér, amennyit kifizetnek érte.

A mostani helyzetnek pozitív hozadéka lesz, hogy végre beállnak az árak és meg lehet tanulni lassan, hol és mi a reális négyzetméterár a különböző típusú ingatlanok esetében.

Persze a kínálat bővülésének eredménye egyértelműen az árkorrekció. Mint mindig, ez esetben is elsőkörben a paneleknél jelentkezik… Nem véletlenül nem használom az árcsökkenés kifejezést…, mert nem gondolom, hogy drasztikus csökkenésre vagy zuhanásra kell számítani a következő időszakban, inkább csak az lesz egyértelmű, hogy azok adnak el, akik valóban tényleges motivációval rendelkeznek és hajlandók a reális szintre csökkenteni ingatlanjuk hirdetési árát. A többiek hirdetnek majd… hirdetnek és hirdetnek… és akiknek nem volt valós a motivációjuk vagy csak realizálják, hogy lemaradtak a csúcsról, azok letörlik hirdetéseiket és eltűnnek a piacról.

Összefoglalva: lufi és pukkanás sem várható, inkább csak egy kis nyugalom az eddigi őrülethez képest. Persze nincs varázsgömböm, és nem látom a jövőt… (bár másképp lenne) és kár lenne nem figyelembe venni a világpiaci folyamatokat… (Brexit, Kína-USA kereskedelmi konfliktus, Németország gazdasági lassulása). Sajnos a trendek egy újabb válság irányába mutatnak, de mindenhol bizakodóan lehet olvasni azokat a nyilatkozatokat, hogy nagyságrendekkel jobban fel vannak készülve a hatalmasok egy 2008-ashoz hasonló válság kezelésére, mint előtte voltak. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Hát… nem biztos, hogy ezt bármelyikünk is az első sorból szeretné végig nézni, így nem marad más, mint a bizakodás és egy kis nyugalom.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.