+36 (20) 334 6639

bemyhome@bemyhome.hu

HungarianHungarian
Pánik újratöltve! Avagy az ingatlanpiac a koronavírus árnyékában

Pánik újratöltve! Avagy az ingatlanpiac a koronavírus árnyékában

Egyrészt tavaly július óta érzékeljük a piac lassulását, ami az árak korrekciójához kellene, hogy vezessen hosszabb távon, ugyanakkor mintha a tulajdonosi oldal a végsőkig kitartana, és nap, mint nap még mindig vannak területek ahol emelkedő árakat láthatunk.

Most, hogy a vírussal szembeni védekezés mindenkinek elsődlegessé vált, az ingatlanpiac átmeneti leállása nem kérdés!

A következő 2 hónapban senkinek nem javasolnánk a hirtelen döntéseket. Sem a befektetői oldalnak, sem az eladói oldalnak. Természetesen nagyon gyorsan ki fog derülni, hogy kinek van tényleges motivációja az eladásra és az idő is sürgeti, de vevői oldalon az, ami ma jó döntésnek tűnik, könnyen lehet, hogy holnap már nem az.

Nagyjából minden lehetséges forgatókönyvre fel lehet és kell is készülni. Ma még nem látjuk, hogy az árak merre is indulnak egy ekkora horderejű gazdasági válság hatására, de az az egy biztos, hogy a kínálat jelenleg változatlanul bővül. A paneleknél lehet árkorrekciót érzékelni, de ezt is inkább a kínálatbővülés hatására, mint a várható válságra adott reakcióból adódóan.

A következő hetek, hónapok mindannyiunk számára megterhelő, ugyanakkor rendkívül tanulságos időszak lesz és szinte lélegzet visszafojtva várjuk a fejleményeket. Igyekszünk a piac rezdüléseire gyorsan reagálni, ugyanakkor óva intünk mindenkit a hirtelen döntésektől.

Meg kell értenünk, hogy minden fórum és minden cikk a témában kizárólag a vélemény kategóriába sorolható. Nincs ott az üveggömb senkinél és sajnos nem ismerünk olyat, akinek ilyen vagy ehhez hasonló szituációban tapasztalata lenne a piac működését, változását vagy „visszapattanását” illetően. Így kérve kérünk mindenkit, hogy amit a témában olvas, azt fenntartásokkal kezelje, mert egy mesterséges pánik többet árthat most, mint maga a vírus által előidézett szituáció. 

Jelen helyzetben egyetértünk azokkal, akik azt mondják, hogy felértékelődik a közvetítő szerepe! DE csak akkor, ha ő maga is felméri és megérti, hogy innentől mi is az ő feladata. Jól kell tudni kérdezni, igényeket felmérni és adott esetben megtekintés nélkül kizárni olyan ingatlanokat, amelyekről személyes tapasztalás alapján tudjuk, hogy nem megfelelő az adott érdeklődőnek! Ezen a ponton lőtték bokán magukat azok a hálózatok, ahol olyanok is hirdetnek ingatlanokat, akik semmit nem tudnak róla! Nem ismerik a tulajdonost, a motivációját, magát az ingatlant és a környezetét sem.

Kérek minden potenciális vásárlót, hogy jelen helyzetben keresse meg azt az értékesítőt, aki a legtöbb információval rendelkezik a kérdéses ingatlanról, így tudjuk szűkíteni a megtekintések darabszámát is, így kevésbé sodrunk veszélybe másokat is, sok esetben fölöslegesen.

A jelenlegi helyzet már most el is tüntette az „ingatlantúristákat", ugyanakkor, akiknek muszáj menni, nézni és vásárolni, azok keressék a hozzáértő szakembert az adott területen, ezzel is csökkentve a potenciális találkozásokat. A kérésünk persze átmeneti, és reméljük, gyorsan rendeződik a helyzet.

Borzalmasan nehéz bármit is nyilatkozni ezekben a napokban, mert minden óráról-órára is változhat. Ugyanakkor azt érezzük a legfontosabbnak most, hogy vigyázzunk egymásra.

Mindenki vegyen maszkot, tartsa be a 2 méter távolságot - amennyiben ez lehetséges - és ne feledkezzünk el a kézfertőtlenítés fontosságáról sem!

Vigyázzunk egymásra!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.