Blog

Ingatlan kiadás/bérbeadás okosan – 1. rész

2024-08-13
Mire figyeljünk vásárláskor?
A kiválasztástól az adózásig...

Sokan vásárolnak lakást befektetés céljából. Tehetik ezt azért, hogy később gyermekünk életkezdését támogassák, vagy adott esetben megtakarításukat, likvid tőkéjüket ingatlanba fektetik, így téve szert egyfajta passzív jövedelemre. Ez leírva könnyűnek hangzik, viszont érdemes résen lenni az ingatlan kiadásakor. Hogy miként védje magát a tulajdonos, mi az, amire mindenképpen figyeljen? A lakás bérbeadással kapcsolatos kérdéseinkre Keszler Anna ingatlanszakértő, a Be My Home Ingatlaniroda tulajdonosa válaszolt!

 

  • Valóban jó befektetés az ingatlan, akkor, ha kiadási céllal vásároljuk meg?

Köszönöm a kérdéseket. Fontos és örökzöld téma. Az ingatlan mindig jó befektetés, az utóbbi 30 évben pedig kifejezetten jó befektetésnek bizonyult még akkor is, ha kevésbé liqvid mint a tőzsde vagy az értékpapírok. Az utóbbi 10 évről is elmondhatjuk, hogy bőven infláción túl, bizonyos kategóriákban 300%-ot meghaladó hozamot tudott az ingatlan értéke hozni tulajdonosának és ehhez lehetett hozzáadni az éves 4-6%-ot amit reálisan egy hosszútávú bérbeadással lehet realizálni. A válasz tehát, hogy amennyire konzervatív döntésnek tűnik, annyira jó döntésnek is bizonyul hosszútávon ingatlanba fektetni.

 

  • Sokan tartanak attól, hogy a diákok majd lelakják az ingatlanjukat. Érdemes-e kiadni egyetemistáknak a lakást?

Sokszor jelezzük bérbeadóinknak, hogy igyekezzenek jól megválogatni a bérlőjelölteket, mert ahogy számos országban, így Magyarországon sem a tulajdonosokat, inkább a bérlőket védik a jogszabályok. Azok az ingatlanok melyeket egyetemistáknak adnak ki, jellemzően szobánként, azok sok esetben eredendően közepes állapotúak, így itt egyik félnek sem lehetnek extra elvárásai a másikkal szemben. Jellemzően így többet lehet kihozni egy átlagos állapotú ingatlanból mintha egy bérlőnek lenne kiadva, ugyanakkor sokkal több vitás helyzetet is eredményezhet a karbantartás, illetve ilyenkor pontosan rögzíteni kell, hogy mi a rendeltetésszerű használat, mi nem… Milyen gépesítés tartozik az ingatlanhoz.

 

  • Városi legenda az, hogy családdal és állattal nehezebb albérletet találni?

Sajnos nem városi legenda és nem is ország specifikus, hogy kisállattal és gyermekkel költözni nehezebb. Érdemes ezekre a paramétekre már a weboldalakon külön szűrni, hogy ne fussunk fölösleges köröket.

 

  • Mennyi kauciót érdemes kérni?

Általános gyakorlat a 2 havi kaució és 1 havi bérleti díj a birtokbavételkor vagy szerződéskötéskor.

 

  • A bútorozott vagy a bútorozatlan lakás a kelendőbb?

A bútorozás sokszor nehéz kérdés, mert sokan ragaszkodnak a nagyi retró bútoraihoz, sőt sokszor antik bútorokhoz is, mely a mai piacon kifejezetten hátrányos és akadályozza a sikeres kiadást. A modern letisztult bútorzatot keresik sokszor és nem is feltétlenül kell teljes bútorzat, mert szeretik a bérlők saját ízlésüket is belecsempészni abba az ingatlanba, amelyet otthonnak hívnak reményünk szerint több évre is akár. A gépesítés viszont sokszor elvárás, így erre mindenképp oda kell figyelni bérbeadóként.

Cikkünk 2. részében a jogi szabályozásokról lesz szó, hiszen fontos, hogy a jog nem ismerete nem mentesít a felelősség alól, ugyanakkor tudnod kell a jogaid mellett a kötelezettségeidet is úgy bérbeadó- mint bérlő félként.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése