Blog

Az ingatlanok túlárázásának buktatói

2024-10-18
Miért nem érdemes túlzottan optimista árat kérni?

Az ingatlanpiac dinamikus és folyamatosan változó. Az eladók minden esetben szeretnének a lehető legmagasabb árat elkérni ingatlanukért, azonban a túlzott optimizmusnak komoly következményei lehetnek. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy miért nem érdemes túlárazni egy ingatlant és milyen buktatói lehetnek ennek.

 

Az aktív hirdetések hozzávetőleg 20-30%-a ma is ebbe a kategóriába tartozik, mert sokan esnek abba a hibába, hogy a hirdetési árakat veszik alapul, érzelmi kötődésük miatt nem látják reálisan saját otthonuk piaci értékét, vagy csak hallgatnak a pletykákra, hogy a „szomszéd is ennyiért adta el”.


Miért veszélyes a túlárazás?

 


Hosszabb eladási idő: A túlárazott ingatlanok jóval hosszabb ideig maradnak a piacon, mint a reális áron kínált ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosa hosszabb ideig fizeti a fenntartási költségeket (rezsi, közös költség), és a pénze le van kötve egy el nem adott ingatlanban.

 

Kevesebb érdeklődő: A túlzottan magas ár elriaszthatja a potenciális vevőket. Sokan egyszerűen tovább keresnek egy hasonló ingatlant kedvezőbb áron. Erre az utóbbi években számtalan példát láthattunk a magyar piacon. Jellemzően ezek azok a tulajdonosok, akik kevésbé motiváltak és „csak tesztelik” a piacot.

 

Árcsökkentés kényszerhelyzete: Ha az ingatlan hosszabb ideig nem talál gazdára, az eladó gyakran kénytelen lesz csökkenteni az árat. Ez nemcsak pénzügyi veszteséget jelent, hanem negatív hatással lehet az ingatlan megítélésére is. A vevők ugyanis megkérdőjelezhetik az ingatlan értékét, ha az eredetileg kért ár jelentősen eltér a végső eladási ártól.

 

Piaci elvárások alakulása: Az ingatlanpiacon az árak folyamatosan változnak. Ha egy ingatlan hosszú ideig nem kel el, az eladó kénytelen lesz alkalmazkodni a piaci trendekhez és csökkenteni az árat. Ezáltal az ingatlan értéke a kezdeti elképzelésekhez képest jelentősen lecsökkenhet.

 

Elfáradt hirdetések: Ha egy ingatlan fél-egy évet tölt a piacon a keresők „megszokják” a hirdetést az adott kategóriában és inkább kétségeket vet fel egy idő után, hogy „még mindig itt van”, „vajon mi lehet vele a probléma, hogy még mindig nem vitték el?”, pedig sokszor csak az ára eltúlzott, így nem azok az érdeklődők találkoznak a hirdetéssel, akiknek reálisan a kategóriája lenne.

 

Alulárazásveszélye”: Ha szakértő segítségét kérjük és első blikkre alacsonynak tűnik a hirdetési ár javaslata, (általános jelenség) nincs és nem is lehet probléma, mert a friss és reális árú ingatlant hirtelen és sokan fogják megtekinteni (jó esetben szűrt és releváns érdeklődők) és ha a szakértő „tévedett”, akkor ott licitálás is kezdődhet az ingatlanért. Ezzel az eladó nyerhet a legtöbbet, nem is beszélve arról, hogy ez sokszor egy nagyon gyors folyamat, így heteken belül lezáródhat az ügylet, így garantáltan piaci áron, esetleg még afelett is elkelhet az ingatlan. Ehhez azonban mindenképp kérjünk közvetítői segítséget,
mert licit esetén a tulajdonos kevésbé tud konfrontálódni, míg a gyakorlott szakembernek ezek a szituációk nem okoznak problémát és jellemzően könnyedébben is fogadják vevő oldalon.


Milyen tényezők befolyásolják az ingatlan árát?

 

 

Az ingatlan értékének meghatározásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, például:

 

  • Lokáció: Az ingatlan elhelyezkedése (központi vagy peremterület, infrastruktúra, környezet)
  • Állapot: Az ingatlan műszaki állapota, felújítási igénye
  • Méret: Az ingatlan alapterülete, szobaszáma
  • Extrák: Az ingatlanhoz tartozó kiegészítők (garázs, tároló, erkély)
  • Piaci trendek: Az adott régióban tapasztalható árváltozás
  • Hasonló ingatlanok ára: Az adott területen található, hasonló jellemzőkkel rendelkező ingatlanok eladási ára, melyről releváns információkat lokációra bontva ma nem lehet találni, legfeljebb, ha területi szakértőhöz fordulunk.


Hogyan határozzuk meg az optimális eladási árat?
Az optimális eladási ár meghatározásához érdemes szakértő segítségét kérni. Egy tapasztalt ingatlanközvetítő vagy értékbecslő képes reális képet adni az ingatlan értékéről. Emellett érdemes összehasonlítani az adott ingatlan árát a hasonló, a közelmúltban eladott ingatlanok árával.

 

 

Összefoglalva: Az ingatlan túlárazása számos kockázattal jár. Az eladónak érdemes reális elvárásokkal rendelkeznie és szakértő segítségével meghatározni az optimális eladási árat. Egy jól meghatározott ár nemcsak gyorsabb eladáshoz vezet, hanem hosszú távon is megóvja az eladó anyagi érdekeit.


Keresse bizalommal területi szakértőinket az INGYENES értékmeghatározásért!

 

 

 

Are you selling a property or looking for one?
Enter your details and we'll help!

The privacy policy read and accepted.
Send Message